2013. szeptember 17., kedd

Arcok a Coaching Team mögött III.


Siklós Barbara és Tóth Annamária beszélgetésével zárjuk a Coaching Team tagjainak bemutatkozását.

Napsütéses, meleg, igazi nyári napon találkoztam Barbival, alias Siklós Barbarával, a Coaching Team stilus coachával, image tanácsadójával és business coachával. Helyszínül XI. kerületi irodánkat választottuk. Nem rajongok a légkondiért, de a kinti kánikula után igazán frissítőként hatott a mű-fuvallat. Töltöttünk magunknak két pohár, szigorúan szénsavmentes ásványvizet és belekezdtünk beszélgetésünkbe, melynek célja az volt, hogy jobban megismerjük egymás gondolatait, szakmai hátterét

Mary: Több, mint 1 éve dolgozol a Coaching Team „falai” között. Mit jelent számodra ez a szakmai közösség?

(Fotó: Siklós Barbara)
Számomra a Coaching team nemcsak egy munkahely, hanem egyben szakmai és személyi kiteljesedés lehetősége is. Olyan emberek tárasága, akikkel szívesen töltöm a napjaimat. Persze a munkát igenis komolyan veszem, de ugyanakkor megvan a kellő szabadság érzése is. Együtt, közösen, de mégis szabadon. Egyformán jelen tudok lenni, mint business coach, mint style coach, vagy akár mint marketinges (Barbara 10 évet töltött a marekting- - a szerk.) kommunikáció világában. Vannak közös munkáink, adott projektek, de ha van egy saját ötletem, annak ugyanúgy szabad teret tudok engedni.
Az irodánk pedig csodálatos, egy igazi kis kreatív műhely, ahova szívesen jár be az ember lánya: inspiráló, modern, trendy.

Barbi: Te pedig most nyáron kapcsolódtál hozzánk, hogy érzed Magad?

Mary: Huh, nagyon jól. Szinte minden alkalommal, amikor találkozunk, együttgondolkodunk, együttdolgozunk, megerősödöm abban, hogy itt a helyem a csapatban. A coachingról tudom, hogy a „saját hangom” és nagyon örülök, hogy ebben a szakmai közösségben „mindennek” ez az alapja. A fejlesztési folyamatoknak, a saját magunk fejlesztésének, a tervezésnek… Azzal a vagány profizmussal, amit érzékelek a csapatban, teljes mértékben tudok azonosulni.

Mary: Ki vagy Te a csapatban?

Barbi: Én vagyok a szakmai közösség stílus coacha, image tanácsadója. Ez azt jelenti, hogy egyformán ki tudom használni coachságomat és a stílus iránti érzékemet. Ha közös „fellépésünk” van valahol, én állítom össze a megjelenési koncepciónkat, hogyan legyünk felöltözve, hogy mindenki megtartsa az egyéniségét, de ugyanakkor mégis rögtön érzékelni lehessen, hogy összetartozunk, egy csapat vagyunk.
Végül, de nem utolsó sorban, mint csapatunk összes tagja én is business coach vagyok. Ez az a terület, ahol nem a külső, hanem a belső kerül előtérbe: azon dolgozom, abban segítem ügyfeleimet, hogy kihozzák magukból a legtöbbet.

Barbi: Mi a válasz, ha ugyanezt kérdezem? Megtaláltad már a szereped nálunk?

(Fotó: Tóth Annamária)
Ez is izgalmas kérdés.
Mivel szervezetfejlesztőként, trénerként és coachként is dolgozom már jó sok éve,
ezért azt gondolom, hogy mindezen tapasztalatomat hozom a csapatba.
Azt is tudom, hogy a csoportos coaching-, teamcoaching-; szervezetfejlesztési folyamatokban, coachoknak szánt fejlesztésekben is számítotok rám; illetve a sokféle módszertan, modell, amivel dolgozom, már most érzem, hogy épül be a közös tudástárunkba. Nagy öröm számomra, hogy értéknek számít a sokszínűség, ami azért rám jellemző, hiszen fontos számomra a tudatos tervezés, struktúra, a megoldásközpontú szemlélet, de ugyanúgy használom pl: a szerepcentrikus modellt vagy épp a playback-et.

Mary: Mi a Te küldetésed ezen a Földön?

Barbi: Lehet, hogy nagyon nagy klisével fogok élni, de missziómnak tekintem, hogy az emberek életét – akik hozzám fordulnak – jobbá tegyem. Hogy azt az életet élhessék, amit tényleg szeretnének.
Ehhez alapvető eszközöm a coaching, melyet – attól függően, mire van szükség – hol business coaching, hol stílus coaching formájában használom. A stílus coaching egy új megközelítése a stílustanácsadásnak: a hagyományos megközelítés a külső megjelenésre fókuszál, így nem mindig jut elég figyelem arra, ahogyan gondolkodunk és érzünk a belső énképünkről. Stílus coachként a külső, és a belső megjelenéssel egyaránt dolgozom. Megmutatom, hogyan hozd ki a maximumot, abból, amit a természettől kaptál; rávilágítok, melyek a színek, fazonok, stílusok, amelyek előnyösek adottságaidnak. Szeretem figyelni az embereket, viselkedésüket, öltözködésüket és elábrándozni arról, miként lehetne belőlük kihozni a legtöbbet, más színű vagy más fazonú ruha kiválasztásával, hajuk átalakításával, sminkkel. Már gyerekkoromban foglalkoztatott a divat, a smink. Meg volt hozzá az érzékem. Mára a velem született, ösztönös tudást ötvözöm a megszerzett tudással.
Business coachként „segítek neked, hogy segítsél magadon”. Nem nyújtok kész megoldásokat, hiszen azok benned vannak: a benned rejlő képességeket segítek összehangolni lehetőségeiddel! Ehhez nagy segítséget nyújt empatikus személyiségem, nyitott, „jelen lévő”, értő figyelmem, „ráfordulásom” az ügyfél felé, az az állapot, amikor minden érzékszervemmel a coacheemhoz kapcsolódom….No, de azt hiszem kicsit túlságosan belelendültem. Órákat tudnék mesélni a coaching folyamat során adott és  szerzett és tapasztalatokról.

Barbi: Neked mi a küldetésed?

Mary: Nagyon hasonló. Szeretnék embereknek, vezetőknek, csoportoknak, szervezeteknek segíteni, hogy megtalálják a saját megoldásaikat, merjenek és tudjanak változni. Ebben szeretném őket kísérni - teljesen rájuk fókuszálva, a számukra leghasznosabb „módszertan” beemelésével. Ezért is fontos számomra, hogy folyamatosan fejlesszem magam, mert azt gondolom, hogy a legfontosabb az ügyfelekre való figyelem, a bizalom és az elfogadás. Nekem tényleg az az alapelvem, hogy mindenki maga tudja a saját kérdéseire a választ, és „dolgom”, hogy ebben a folyamatban segítsem. A business területen túl mindezt szeretem megélni más területeken is, ezért vezetek párkapcsolati témában is csoportokat, foglalkozom life coachinggal, és játszom egy playback társulatban.

Mary szenvedélyes szavait félbeszakítva kellett abbahagynunk beszélgetésünket. No, nem azért, mert untuk, éppen ellenkezőleg, hanem hívott a kötelesség, és egyben egy coacholásra váró ügyfél. De megígértük egymásnak, hogy hamarosan folytatjuk egymás megismerését, mert egy igazán izgalmas közös munka veszi kezdetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése