2012. október 10., szerda

Helyes rangsorolás

Most egy rendhagyó blogbejegyzést szeretnék megosztani az olvasókkal. Azért is rendhagyó, mert nem saját forrásból, hanem Rómából egy Bernadette nevű nővér leveléből származik, de annyira megérintett, hogy úgy éreztem, hogy ez így a maga valóságában ide kívánkozik. Ajánlom mindenkinek átgondolásra - szerintem nagy igazság van benne!

"A valamikori diákok – akik a diplomaszerzés után munkájukban nagy karriert futottak be – összejöttek, hogy meglátogassák régi egyetemi tanárukat.
A beszélgetés hamar panaszkodásba csapott át a stresszes élet és munka kapcsán. A tanár, kávét ajánlva fel vendégeinek, kiment a konyhába s egy nagy kannányi kávéval és többféle csészével tért vissza. Volt közöttük porcelán, műanyag, üveg, pár sima, néhány közülük drága és ritkaság volt, s szólt, hogy mindenki szolgálja ki magát.
Amikor minden diák kezében volt már egy csésze kávé az egykori tanár így szólt: Megfigyeltétek, hogy minden szép és drága csésze elkelt hátrahagyva az olcsó, műanyag csészéket? Habár mindenkinek az a természetes, hogy mindenből a legjobbat kívánjátok magatoknak, ez a problémáitok és a stresszetek forrása is. Amit valójában mindenki akart, az a kávé volt és nem a csésze, de tudatosan a jobb csészékre vadásztatok, s egymás csészéit figyeltétek. Feltételezzük, hogy az Élet a kávé, s a munkahelyek, a pénz, és a társadalmi pozíció a csészék. Ezek csak eszközök az Élethez, de az élet minőségét nem változtatják meg. Néha azzal, hogy csak a csészére figyelünk, elmulasztjuk élvezni a benne lévő kávét.

A boldogság titkát nem akkor lehet megtalálni ha többre törsz, hanem
hogyha kifejleszted a képességet, hogy élvezd a kevesebbet.” (Dan Millman: A békés harcos útja)"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése